Start van Alpaca IJsseldelta.

In 2010 zijn mijn vrouw, 2 dochters en ik  in een woonboederij gaan wonen in IJsselmuiden.
Naast een woonfunctie biedt het bezit van 2 ha cultuurgrond ook mogelijkheden om de nodige hobbydieren te gaan houden. Er waren reeds schapen aanwezig op de boerderij. Naast deze dieren hebben wij gezocht naar andere geschikte boerderijdieren. Een aantal jaren daarvoor hadden we voor  het eerst Alpaca’s gezien in de dierentuin te Nordhorn (Dld.). Deze beesten vonden wij heel bijzonder en vertederend. Daarom zijn wij als gezin in de zomer van 2011  gaan verdiepen in het houden van Alpaca’s.

De Alpaca is net als de Lama en dromedaris een kameelachtige. De Alpaca komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en dan voornamelijk uit Peru en Chili. Er zijn 2 groepen van Alpaca’s t.w. de Huacaya en de Suri. Ongeveer 90 % bestaat de populatie uit Huacaya’s en voor 10% uit Suri’s. De Huacaya heeft wol dat veel weg heeft van schapenwol, van de Suri is het veel langer en veel fijner. Het lijkt op dreadlocks die langs het lijf hangen.
Sinds 2020 heeft Alpaca IJsseldelta nu ook een suri in de kudde. Wij hopen in 2021 hiervan ons eerste suri veulen te krijgen.

Op dit moment hebben we een kudde van 10 merrie’s en 3 hengsten.

In 2015 zijn we begonnen met een gastenverblijf waar mensen kunnen genieten van onze alpaca’s en van de omgeving  in de IJsseldelta.

Voor meer informatie over  onze gastenverblijf kijk naar onze volgende blogs.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *