Reinigen en wasvoorschriften.

Alpacawol reinigt zich na het dragen het beste in de frisse lucht (een dagje buiten hangen is voldoende!)

Alpaca wol niet ‘samenproppen’ of uitwringen, dan beschadigt de gladde structuur en kan de wol gaan prikken.

Overige verzorgingstips:

Vlekkenbehandeling: Wees zeer voorzichtig met het behandelen van vlekken. Gebruik geen bleek of benzine, maar bijvoorbeeld ossegalzeep. Was na het behandelen van de vlek het gehele product.

Kleuren scheiden: Geverfde producten altijd per kleur gescheiden wassen.

Stomerij: Mantels, jassen en dekbedden alleen reinigen in de stomerij!

Wassen: Kledingstukken zoals pullovers en andere gebreide producten kunnen bij een sterke vervuiling op maximaal 30 graden gewassen worden met de hand of met de machine. Bij een machinewas uitsluitend het wolwasprogramma gebruiken! Textiel vervaardigd uit alpacawol dient echter zeer zelden gewassen te worden. Niet wrijven, borstelen of uitwringen. Na het wassen 2-3 keer goed uitspoelen met water van gelijke temperatuur als het waswater.

Wasmiddel: Gebruik alleen een wolwasmiddel of een milde shampoo (babyshampoo) om het natuurlijke beschermlaagje van de wol niet te beschadigen. Sommige wasmiddelen kunnen proteasen (enzymen) bevatten welke de structuur van de wol afbreken. Dit kan leiden tot gaten in het kledingstuk.

Watertemperatuur: Handwas op maximum 30 graden. Te heet wassen kan leiden tot het vervilten van het product. Hetzelfde geldt voor te heet spoelen!

Drogen: Nooit in de droger stoppen, niet uitwringen en niet drogen in de zon of op een radiator. Anders beschadigt de gladde structuur en kan de wol gaan prikken. De producten voorzichtig uitdrukken en in de oorspronkelijke vorm op een gladde ondergrond liggend laten drogen.

Opslaan: Het is bekend dat motten elke wolsoort aantasten. Zorg er daarom voor dat het product mottenvrij wordt opgeslagen.

Strijken: Alleen strijken met een vochtige doek en niet te heet, anders verliest de wol elasticiteit.

Zacht  Voel   Beleef